Patrula de Reciclare - 10 ani

Zece teme de mediu și o colecție națională de bune practici locale

Ediția a X-a a Patrulei de Reciclare este o ediție aniversară la care, pe baza experienței unice acumulate în 9 ani de performanțe în educația de mediu, profesorii și copiii vor fi ajutați și încurajați să își transforme comunitățile. Organizatorii invită cadrele didactice din toată țara să își înscrie instituțiile de învățământ, respectiv echipele de copii și elevi, în acest program de voluntariat recunoscut de Ministerul Educației și desfășurat în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Programul pune la dispoziția ”Profesorilor Coordonatori” un model de educație extracurriculară eficient, interactiv, distractiv, flexibil, adaptabil tuturor grupelor de vârstă, dar, mai ales, cu impact în viața reală, cu capacitatea de a influența pozitiv comportamentele colective.

Iată care sunt cele zece teme propuse în ediția a X-a:

  1. Economia de apă și energie;
  2. Evitarea risipei de mâncare;
  3. Reducerea plasticului (de unică folosință);
  4. Reciclarea și refolosirea creativă a obiectelor;
  5. Repararea sau donarea obiectelor folosite în scopuri caritabile;
  6. Colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje (plastic, hârtie, sticlă, metal);
  7. Colectarea selectivă a deșeurilor electrice – DEEE;
  8. Colectarea altor tipuri de deșeuri reciclabile;
  9. Refacerea ecosistemului prin plantări, împăduriri și îngrijirea spațiilor verzi;
  10. Curățarea și ecologizarea locurilor naturale poluate de gunoaie.

Ediția X începe după experiențele anului 2020, care a adus în atenția tuturor un concept-cheie al Patrulei, și anume solidaritatea. Acesta este principiul pe care s-a construit și a evoluat programul, iar pandemia COVID-19 a arătat că, atunci când suntem „loviți” de schimbări radicale și neprevăzute, este cu atât mai important să fim atenți și conștienți la consecințele acțiunilor noastre și la nevoile celor din jur. .

Patrula de Reciclare este unul dintre concursurile care mi-au rămas cel mai aproape de suflet, în decursul ultimilor ani, și care, cu siguranță, va rămâne o experiență atât de minunată din viața mea, încât le-o voi povesti și copiilor mei, cu tot cu entuziasmul de odinioară. A reprezentat o treaptă importantă în procesul dezvoltării mele din cadrul școlii gimnaziale. Pe lângă binele la care am putut contribui pentru planeta noastră, am deprins importante abilități precum munca în echipă, comunicarea, relaționarea cu cei din jur.”

Gabriela, fost agent al Patrulei de Reciclare din județul Argeș

Aflați mai multe detalii despre Ediția X pe siteul Patrula de Reciclare, partenerul nostru.

ECOarena este partenerul Asociației Române pentru Reciclare – RoRec operând în județele Iași, Vaslui și Botoșani. Cetățenii din aceste județe care au deșeuri electrice pot apela cu încredere la Servicul Local de Colectare sunând la 0764.399.399 sau completând formularul de contact pe site. Să păstrăm natura curată este acum foarte simplu, cu un singur apel poți face o cerere pentru ridicarea gratuită de la domiciliu sau sediu de firmă.

ECOarena susține proiectul Patrula de Reciclare și colaborează activ cu echipele Patrulei de Reciclare din județele Iași, Botoșani și Vaslui.