Simona Ghiga
La începutul anului 2021 Simona Ghiga, directorul general al ECOarena a acordat un interviu consultantului în comunicare Andreea Idriceanu. Vă prezentăm partea I-a a acestui interviu despre reciclarea deșeurilor electrice . Pentru partea a II-a, urmați linkul.

Puțină istorie recentă și planuri de viitor, privind colectarea deșeurilor electrice

Reporter: Care este menirea proiectului ECOarena?

Simona Ghiga: EcoArena este un sistem integrativ ce oferă atât servicii de colectare a deșeurilor – momentan electrice – de la domiciliu și sediu de firme, dar și consultanță pentru persoane juridice pe teme ce vizează managementul deșeurilor, programe de educare și informare a copiilor și comunităților, programe de training pentru studenți ce doresc să își dezvolte o carieră în domeniul managementului deșeurilor. Pe scurt, este o echipă de specialiști ce oferă servicii de management al deșeurilor pentru comunități eco și sustenabile.

Reporter: Cum s-a născut ideea proiectului ECOarena?

Simona Ghiga: ECOarena este proiectul meu de suflet, pe care l-am lansat când am împlinit 10 ani de activitate în domeniul managementului deșeurilor electrice. În 2020 am sărbătorit 10 ani de când am descoperit acest drum. Pentru mine intrarea în acest domeniu a fost un moment de cotitură. Mi s-a părut că oferă oportunități extraordinare pentru un tânăr absolvent de facultate, că aici se vor dezvolta multe dintre meseriile viitorului, că sustenabilitatea și eco-responsablitatea vor deveni cuvinte uzuale în vocabularul noilor generații.

Au fost 10 ani în care am învățat enorm, am constatat cât de multă nevoie este de servicii de calitate pentru colectarea și reciclarea acestui tip special de deșeuri. Am crescut frumos sub aripa echipei de la Asociația RoRec și unul dintre marile atuuri pe care mi le-a oferit această organizație a fost libertatea de a crea, de a inova, de a dezvolta local rețete și proiecte proprii, de a crea parteneriate și programe inedite pentru comunitatea din Iași. Împreună cu partenerii din Iași am ridicat standardele de colectare și de calitate în domeniu și am reușit să punem orașul pe harta reciclării.

Am simțit că este momentul să marcăm cumva acest lucru. Să facem un dar comunității ieșene. În acești 10 ani am oferit implicare, servicii de calitate și am crescut nivelul de educație pe această temă, aproape din om în om. Așa că era momentul să marcăm această colaborare printr-un proiect special.

Reporter: Concret, cum s-a derulat proiectul de la lansarea sa?

Simona Ghiga: Dacă stau bine să mă gândesc, ne propusem la începutul anului 2020 să facem o ”sărbătorire” lunară, cu vizite la centrul de colectare DEEE, cu sesiuni de prezentări în școli, cu conferințe și workshopuri, cu mini evenimente educaționale alături de partenerii noștri de tradiție. La final de februarie am reușit să lansăm site-ul ECOarena.ro și pagina noastră de Facebook și ne pregăteam să lansăm un întreg arsenal de activități. Când colo, hop în lock-down! Toate planurile noastre au trebui revizuite și adaptate noilor condiții.

Reporter: Și ce ați făcut? Cum ați compensat lipsa interacțiunii cu comunitatea?

Simona Ghiga: După primul moment de ușoară panică … a venit comunitatea la noi! Nu am avut un moment de pauză tot anul. În lunile de lock-down am onorat comenzi venite prin call center, la numărul nostru de telefon 0764.399.399 și din TelVerde RoRec și am reușit să optimizăm serviciul pentru a prelua comenzile din Iași în aceeași zi. Cred că suntem printre puținii colectori din țară care au asemenea nivel de calitate a serviciului.

Reporter: Și reușiți să mențineți același regim rapid de preluare în tot județul? Pare ceva gen ”pizza delivery”. Este real?

Simona Ghiga: Nici chiar așa. Oricât am încerca nu avem cum, sunt distanțe mari. Mai mult, în anul 2020 am preluat și colectarea DEEE pentru județele Botoșani și Vaslui. Așa că pentru Botoșani, Vaslui și zona rurală a județului Iași preluăm comenzile pe baza sistemului de optimizare a rutelor și poate dura maxim două săptămâni până la ridicarea unei comenzi.

Reporter: Așadar v-ați concentrat eforturile pe colectarea DEEE și creșterea calității serviciului de colectare pentru cele trei județe în acest an? Așa s-a concretizat sărbătoarea? Cum a mers colectarea ”de la distanță”?

Simona Ghiga: Nu numai. Am avut ca obiective principale colectarea și calitatea serviciului, mai exact, ne-am preocupat de relaționarea cu clienții, cu cei care au avut nevoie de serviciul nostru, dar și de protecție, de asigurarea că rezolvăm lucrurile ”de la distanță”, rapid și fără multă birocrație, dar mai ales că respectăm cuvântul dat.

Astfel colectarea a mers foarte bine. Am avut peste 3000 de comenzi din cele trei județe și o rata de clienți nemulțumiți de sub 0.1%! Iar ca număr de obiecte colectate, avem peste 105.000 de deșeuri, dintre care peste 30% sunt obiecte mari: frigidere, aragazuri, mașini de spălat, aer condiționat.

În cadrul proiectului ECOarena am avut două campanii mari, parte din două evenimente importante la nivel internațional: Ziua Mediului și Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice, astfel că lunile iunie, septembrie și octombrie au fost pline de activități!

Reporter: Care sunt planuri pentru 2021? Ce rezoluții v-ați propus de Anul Nou?

Simona Ghiga:
Nu cred în rezoluții de anul nou. E demonstrat ”științific” faptul că nimeni nu se ține de ele. În schimb cred în seriozitate, în dezvoltare solidă alături de parteneri de nădejde.  Pentru ECOarena, singurul lucru pe care mi-l doresc foarte tare este să crească frumos și sănătos , să reușim să ajutăm oamenii să simtă că este nevoie să fim cu toții responsabili față de mediu și față de comunitățile în care trăim.

Serviciul Local de Colectare

Conform procedurii de funcționare a serviciului, după ce un cetățean a făcut o comandă la TelVerde 0800.444.800 sau la numărul local 0764.399.399, acesta va fi contactat de Serviciul Local de Colectare ECOarena, ce operează în județele Iași, Botoșani și Vaslui.  Împreună cu operatorul telefonic se va stabili ziua şi intervalul orar în care va avea loc ridicarea deşeurilor electrice. TelVerde 0800 444 800 este un număr apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, disponibil de luni până vineri, între orele 9.00-17.00.

Așadar, tot ce trebuie să facă cei interesați este să sune gratuit la TelVerde 0800 444 800, număr disponibil zilnic între orele 9.00-17.00 sau la 0764 399 399 (număr cu tarif normal).

Centrul Permanent de Colectare DEEE Iași

Centrul Permanent de Colectare DEEE Iași se află pe Strada Pompei, nr. 3, Zona Podul de Piatră, Iași. Pentru ridicarea de la domiciliu sau pentru a obține alte detalii, puteți apela telefonic la 0764.399.399 (număr cu tarif normal), sau puteți completa formularul online de comenzi online.

Echipa Serviciului Local de Colectare ECOarena asigură colectarea gratuită a deșeurilor electrice în județele Iași, Botoșani și Vaslui. Totodată asigură transportul în siguranță către fabricile de reciclare acreditate după standarde europene, acolo unde aceste deșeuri vor fi tratate și reciclate conform normelor de mediu.

Legislația specifică și obligativitatea colectării selective a DEEE au ca motivații principale protecția mediuluia sănătății populației și a resurselor pământului de efectele negative, iremediabile, ale deșeurilor electrice. Acestea au în structura lor componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, aceste substanţe poluează solul, aerul, apa și ne afectează tuturor sănătatea.