ECOarena-Patrula de Reciclare
La începutul anului 2021 Simona Ghiga, directorul general al ECOarena a acordat un interviu consultantului în comunicare Andreea Idriceanu. Vă prezentăm partea a II-a a acestui interviu despre reciclarea deșeurilor electrice . Pentru partea I-a, urmați linkul.

ECOarena și Educația de mediu. Colaborarea cu Patrula de Reciclare

Reporter: Pe direcția educației de mediu și lucrului cu școlile ce ați reușit să faceți din tot ce aveți în plan?

Simona Ghiga: Am reușit cu toată distanțarea să facem o serie de proiecte frumoase cu copii din multe școli, pe parcursul întregului an, chiar și în vacanță, atât în Iași cât și la Botoșani.

Școala Gimnazială Glodenii Gândului, Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări, Școala Aroneanu, Cercul de Electrotehnică al Palatului Copiilor Iași au realizat proiecte de colectare sau au pus accent pe creativitate și inovație. Sub coordonarea doamnelor profesoare Cristina Simion, Maricela Tăbăcaru și a domnului profesor Constantin Perju, copiii au fost implicați în activități care au contribuit la creșterea cotei de colectare a județului (am strâns aproape 3.000 kg de deșeuri electrice și 500 kg de hârtie cu aceste echipe harnice) sau au învățat despre efectele curentului electric și au realizat aparate electrice. ECOarena le-a recompensat efortul cu rechizitele și ustensilele necesare pentru activitățile educative întreprinse.

La Botoșani, alături de prietenii de la Revista BUZZ am susținut un concurs online de fotografii, desene și colaje organizat de Garda de Mediu și dedicat Zilei Mediului, pe tema biodiversității. Ne-am bucurat mult să putem premia toți copiii participanți și să o cunoaștem pe marea câștigătoare a concursului: Narcisa Viniarschi.

Narcisa este din Bucecea și este elevă la Liceul Tehnologic din localitate. A fost foarte fericită pentru că mesajul ei a fost apreciat de organizatori, căci ea a reprezentat planeta și animalele pe care braconierii le ucid sau le vânează, deoarece consideră că niciun animal nu trebuie vânat, fiecare ființă are viața ei și trebuie să trăiască în mediul ei natural.

Sigur, am fi putut face mult mai multe activități cu copiii și studenții, dar nu ne descurajăm. Anul 2020 ne-a oferit timpul să ne pregătim mai bine pentru activitatea viitoare. Sperăm!

Reporter: Care este colaborarea cu Patrula de Reciclare?

Simona Ghiga: ECOarena va susține și în acest an proiectul Patrula de Reciclare, aflat la ediția a X-a. Anul acesta proiectul ne propune zece teme foarte generoase despre mediu și protecția acestuia. Chiar dacă activitatea noastră este concentrată pe colectarea selectivă a deșeurilor echipamentelor electrice și electronice (DEEE), din punct de vedere al educației de mediu susținem toate temele propuse de echipa Patrulei de Reciclare. Am început prin a identifica și comunica pe pagina noastră de Facebook acele știri și articole care intră în aceste teme. 

Iată care sunt temele propuse de Patrula de Reciclare pentru ediția a X-a.

1. Economia de apă și energie;
2. Evitarea risipei de mâncare;
3. Reducerea plasticului (de unică folosință);
4. Reciclarea și refolosirea creativă a obiectelor;
5. Repararea sau donarea obiectelor folosite în scopuri caritabile;
6. Colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje (plastic, hârtie, sticlă, metal);
7. Colectarea selectivă a deșeurilor electrice – DEEE;
8. Colectarea altor tipuri de deșeuri reciclabile;
9. Refacerea ecosistemului prin plantări, împăduriri și îngrijirea spațiilor verzi;
10. Curățarea și ecologizarea locurilor naturale poluate de gunoaie.

Despre Serviciul Local de Colectare

Conform procedurii de funcționare a serviciului, după ce un cetățean a făcut o comandă la TelVerde 0800.444.800 sau la numărul local 0764.399.399, acesta va fi contactat de Serviciul Local de Colectare ECOarena, ce operează în județele Iași, Botoșani și Vaslui.  Împreună cu operatorul telefonic se va stabili ziua şi intervalul orar în care va avea loc ridicarea deşeurilor electrice. TelVerde 0800 444 800 este un număr apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, disponibil de luni până vineri, între orele 9.00-17.00.

Așadar, tot ce trebuie să facă cei interesați este să sune gratuit la TelVerde 0800 444 800, număr disponibil zilnic între orele 9.00-17.00 sau la 0764 399 399 (număr cu tarif normal).

Despre Centrul Permanent de Colectare DEEE Iași

Centrul Permanent de Colectare DEEE Iași se află pe Strada Pompei, nr. 3, Zona Podul de Piatră, Iași. Pentru ridicarea de la domiciliu sau pentru a obține alte detalii, puteți apela telefonic la 0764.399.399 (număr cu tarif normal), sau puteți completa formularul online de comenzi online.

Echipa Serviciului Local de Colectare ECOarena asigură colectarea gratuită a deșeurilor electrice în județele Iași, Botoșani și Vaslui. Totodată asigură transportul în siguranță către fabricile de reciclare acreditate după standarde europene, acolo unde aceste deșeuri vor fi tratate și reciclate conform normelor de mediu.

Legislația specifică și obligativitatea colectării selective a DEEE au ca motivații principale protecția mediuluia sănătății populației și a resurselor pământului de efectele negative, iremediabile, ale deșeurilor electrice. Acestea au în structura lor componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, aceste substanţe poluează solul, aerul, apa și ne afectează tuturor sănătatea.