Dintre cele 12 unități de învățământ din Bârlad, Vaslui, Huși și Perieni care au participat la programul național de educație de mediu „Patrula de Reciclare”, două au fost premiate. Este vorba despre Școala „George Tutoveanu” Bârlad și Școala „Mihai Eminescu” Vaslui.
În ultimii șase ani, aproape patru milioane de persoane din întreaga țară au aflat cum să gestioneze una dintre cele mai toxice categorii de deșeuri, datorită voluntarilor din „Patrula de Reciclare”. Este vorba despre deșeurile electrice, electrocasnice și electronice (DEEE), care au în componență elemente nocive pentru mediu și pentru sănătatea populației. În plus, nu sunt biodegradabile, ceea ce înseamnă că, dacă sunt aruncate și ajung la gropile de gunoi sau în natură, vor polua solul, apa și aerul timp de sute de ani.
La cea de-a VI-a ediție a programului național de educație de mediu „Patrula de Reciclare”, 94 de echipe de preșcolari și elevi din toată țara (12 din București și câte două din fiecare județ) au fost premiate la categoriile „Cea mai activă Patrulă” și „Cea mai mare cantitate de baterii colectată”. Toate au continuat să mobilizeze cetățenii, firmele și instituțiile să treacă la fapte și să se debaraseze corect, ușor și responsabil de deșeurile de echipamente electrice și electronice.
Din județul Vaslui, premiate au fost Școala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad (coordonator Vicuța Burlacu) – „Cea mai activă Patrulă” și Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Vaslui (coordonator Luminița Popa) – „Cea mai mare cantitate de baterii colectată”.
Potrivit organizatorilor, echipele câștigătoare la a doua categorie au strâns și trimis la reciclare aproximativ 70.000 de baterii uzate, adică peste 2.000 de kilograme. Cele 94 de echipe câștigătoare își pot alege singure premiile, care constau în materiale didactice, echipamente IT, rechizite, necesar de birotică sau excursii. Ediția 2016-2017 a „Patrulei de Reciclare” va continua, premianții naționali urmând să fie aleși în septembrie.
Din județul nostru, pe lângă cele două școli premiate, au mai participat zece unități de învățământ: Bârlad – Școala „Episcop Iacov Antonovici” (coord. Gabriel Guzgan) și Școala de Arte „N.N. Tonitza” (coord. Doina Breazu); Huși – Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” (coord. Elena Liliana Anițoae); Vaslui – grădinițele 3 (coord. Nela Cazacu), 19 (coord. Dorinela Turbatu Balan), 17 (coord. Liliana Popa) și 15 (coord. Simona Mihaela Toma), Școala „Vasile Alecsandri” (coord. Doinița Diaconu) și Școala „Elena Cuza” (coord. Cerasela-Cătălina Moraru); Perieni – Școala Gimnazială nr. 1 (coord. Monica Sandu).