Zilele Curățeniei – colectare de deșeuri electrice
Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, ECOarena și partenerii Primăria Unțeni, Primăria Mihălășeni, Agenția Națională pentru Protecția Mediului Botoșani, Garda Națională de Mediu Comisariatul Botoșani, Asociația Casus și operatorul autorizat Ghipoconcept lansează proiectul ”Zilele Curățeniei”. Astfel se pune la dispoziția populației, inclusiv persoanelor juridice, un serviciu gratuit de preluare a deșeurilor echipamentelor electrice și electronice (DEEE).
Ziua Internațională a Mediului este o inițiativă a Organizației Națiunilor Unite, lansată in 1977. Motivul creării acestui proiect este acela de a educa publicul pe teme de interes general și de a mobiliza omenirea pentru a conștientiza și a înțelege probleme globale care ne afectează pe toți. Dincolo de acesta, este un prilej de a celebra realizările umanității, dar și de a încerca să schimbăm ceva în bine, pentru binele nostru ca locuitori ai Terrei și pentru binele fiecăruia dintre noi. Ediția din 2021 este dedicată restaurării ecosistemelor și se va desfășura sub sloganul ”Reimaginați-vă. Recreați. Restaurați.”
Cum se procedează pentru debarasarea deșeurilor electrice?
Cetățenii vor putea preda deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în ultima săptămână din lună. Prin predarea deșeurile electrice la Punctul de Colectare de la Primărie se pot primi Tichete Valorice, în funcție de deșeul predat.
Programul punctului de colectare: de luni până vineri, în ultima săptămână a fiecărei luni, între orele 8:00-15:00.
Localități afiliate
Programul se derulează în comuna Mihălășeni, cu localitățile arondate: Caraiman, Mihălășeni, Năstase, Negrești, Păun, Sărata, Slobozia Silișcani și în comuna Unțeni, cu localitățile arondate Burla, Burlești, Mânăstireni, Soroceni,Unțeni, Valea Grajdului și Vultureni.
Obiectivele programului
- Informarea și conștientizarea publicului asupra efectelor nocive ale deșeurilor de echipamente electrice, electronice și electrocasnice (DEEE), a bateriilor, acumulatorilor și becurilor uzate;
- Limitarea aruncării acestor deșeuri împreună cu gunoiul menajer astfel încât ele să nu mai ia drumul gropilor de gunoi municipale;
- Formarea obiceiului de a colecta selectiv deșeurile în general și introducerea acestor echipamente în procesul reciclării;
- Îndeplinirea obligațiilor legale ce revin autorităților locale conform legislației de mediu;
- Dezvoltarea de parteneriate cu instituţiile publice şi private pentru elaborarea de proiecte care să ajute la implicarea tinerilor în viaţa comunităţii și realizarea de programe de voluntariat.
Despre ECOarena
ECOarena este un sistem integrativ ce oferă servicii de colectare a deșeurilor de tip DEEE, oferă consultanță pentru persoane juridice pe teme ce vizează managementul deșeurilor și programe de educare și informare în comunități pe teme de colectare selectivă și reciclare, astfel încât acestea să devină comunități eco și sustenabile. Echipa ECOarena este compusă din specialiști cu expertiză și vechime în gestionarea programelor de mediu și de management a deșeurilor.