Săptămâna trecută, ECOarena a participat la o întâlnire cu studenții Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului din cadrul Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași la invitația dnei Asistent universitar dr. Petronela Cozma. Studenții din anul III au fost interesați să vadă practic ceea ce reprezentantul ECOarena, dna Simona Cecilia Ghiga, le-a povestit despre deșeurile electrice și electronice.
Studenții care au dat curs invitației de a vizita sediul ECOarena au avut ocazia să observe modul cum sunt manipulate, înregistrate, depozitate și pregătite pentru transport la reciclator, toate aparatele vechi și uzate preluate de la persoanele fizice și juridice.
Cum se preiau aparatele vechi?
Pentru a deveni buni ingineri de mediu, studenții trebuie să înțeleagă integral procesul de reciclare. Astfel, reprezentanții ECOarena le-au povestit acestora cum se preiau solicitările oamenilor de ridicare a electronicelor uzate, care este echipamentul standard pe care ei trebuie să îl poarte, care sunt măsurile de siguranță obligatorii pe parcursul acestui proces și care este modalitatea de stabilire a traseelor zilnice.
Ce se întâmplă cu frigiderul stricat?
O informație surprinzătoare pentru studenți a fost aceea că orice aparat vechi care este preluat de către ECOarena, este înregistrat într-o bază de date. Toate echipamentele și aparatele vechi sunt înregistrate manual în această bază de date pentru o evidență cât mai bună. Este o muncă migăloasă însă absolut necesară, dacă ne gândim că România este codașă la reciclare.
Odată înregistrate, aparatele (frigidere, tv-uri, combine frigorifice, aragaze, etc) stricate sunt stocate conform prevederilor legale, apoi trimise către reciclator unde sunt supuse altor procese prin care devin din nou materie primă.
O meserie importantă
După o perioadă îndelungată în care omenirea a creat materiale din ce în ce mai rezistente, fără a se gândi la mediu și la consecințe, a venit vremea să acordăm mai multă atenție mediului înconjurător, iar un rol important în acest proces îl joacă Inginerii de mediu.
România este încă la început în ceea ce privește reciclarea și are nevoie urgentă de oameni pregătiți temeinic. Un rol important în pregătirea lor îl au companiile precum ECOarena, care a încheiat parteneriate cu universități prestigioase din Iași. Prin intermediul acestor parteneriate, studenții își pot face stagiul de practică în cadrul companiei și pot solicita organizarea unor întâlniri sau vizite pentru a înțelege mai bine procesul de gestionare a deșeurilor de echipamente electrice si electronice.
Această implicare este un beneficiu nu doar pentru țară, ci și pentru firme care vor avea posibilitatea să angajeze oameni bine pregătiți.