Subiectul: educația privind protejarea mediului înconjurător
Simona Ghiga: ECOarena este proiectul meu de suflet, pe care l-am lansat când am împlinit 10 ani de activitate în domeniul managementului deșeurilor electrice. În 2020 am sărbătorit 10 ani de când am descoperit acest drum. Pentru mine intrarea în acest domeniu a fost un moment de cotitură. Mi s-a părut că oferă oportunități extraordinare pentru un tânăr absolvent de facultate, că aici se vor dezvolta multe dintre meseriile viitorului, că sustenabilitatea și eco-responsablitatea vor deveni cuvinte uzuale în vocabularul noilor generații.
Au fost 10 ani în care am învățat enorm, am constatat cât de multă nevoie este de servicii de calitate pentru colectarea și reciclarea acestui tip special de deșeuri. Am crescut frumos sub aripa echipei de la Asociația RoRec și unul dintre marile atuuri pe care mi le-a oferit această organizație a fost libertatea de a crea, de a inova, de a dezvolta local rețete și proiecte proprii, de a crea parteneriate și programe inedite pentru comunitatea din Iași. Împreună cu partenerii din Iași am ridicat standardele de colectare și de calitate în domeniu și am reușit să punem orașul pe harta reciclării.
Am simțit că este momentul să marcăm cumva acest lucru. Să facem un dar comunității ieșene. În acești 10 ani am oferit servicii de calitate și am crescut nivelul de educație pe această temă, aproape din om în om. Așa că era momentul să marcăm această colaborare printr-un proiect special, numit ECOARENA.
Simona Ghiga: Sunt o persoană preocupată de viitor, de mediul în care copiii noștri vor crește.Totul a început acum 10 ani, cu activități de voluntariat și cu pasiunea și dorința de a acționa – am ajuns astăzi să fiu antreprenor și activist de mediu, dar nu as fi reușit singură. Am întâlnit oameni preocupați de reciclarea, reutilizarea și conservarea resurselor naturale. Alaturi de ei am construit o afacere sustenabilă, cu mii de activități și proiecte de mediu dedicate comunităților. Sunt de părere că – Viitorul este verde! – și vreau să fac tot ceea ce ține de mine ca să contribui la creșterea gradului de conștientizare asupra protejării mediului înconjurător.
Reporter: Care sunt principalele linii pe care le abordați în cadrul activității EcoArena?
Simona Ghiga: Având în vedere specificul activităţii în domeniul ecologic și de mediu, obiectivul principal constă în prestarea de servicii de colectare a deşeurilor electrice şi electronice DEEE de la persoane fizice (cetăţeni) şi persoane juridice/instituții publice din zona de Est pentru judetele Vaslui, Iasi, Botosani si Suceava.
Printre obiectivele secundare includem pe de o parte, desfășurarea de acțiuni de conştientizare a importanței protecţiei mediului înconjurător şi inclusiv a calităţii vieţii în rândul persoanelor fizice, iar pe de altă parte, informarea şi ajutarea persoanele juridice/instituțiilor publice colaboratoare în asigurarea unui plus de curăţenie pentru atragerea viitorilor clienţi şi pentru protecţia lor, îndeplinind în acelaşi timp şi obligaţiile prevăzute de lege pentru casarea deşeurilor electrice şi electronice DEEE.
Reporter: Care sunt proiectele țintă și ce vă propuneți să realizați prin implementarea lor?
Simona Ghiga: EcoArena în sine este proiectul mamă din care derivă activitățile conexe în domeniul mediului. Prin strategii de dezvoltare, ECOarena urmărește extinderea serviciilor de colectare și posibil de valorificare a deşeurilor DEEE prin mărirea și diversificarea activităţii.
Implementarea educației de mediu în rândul preșcolarilor cât și în unitățile de învățământ, este prioritar, oferind oportunitatea afirmării profesionale, a deschiderii de noi orizonturi și a oportunității de participare în acțiunile noastre de voluntariat dedicate tinerilor, firmelor și instituțiilor.
Despre alte proiecte mari realizate în cadrul EcoArena, pot preciza 5 Iunie Ziua Medului și 14 Octombrie Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice. Sunt două evenimente importante sărbătorite cu fast începând cu anul 2018 și până în prezent, la nivelul Municipiului Iași, acestea implementând bune obiceiuri în rândul populației.
Reporter: Povestiți-ne, câți copiii reușiți să educați anual în direcția protejării mediului înconjurător?
Simona Ghiga: Sesiunile noastre cuprind colective ce pornesc de la minim 30 de persoane și pot depăși 100. Sunt organizate la cerere, dar și în funcție de evenimentele dedicate Mediului. Pentru anul în curs am interacționat cu mii de tineri, dar și cu peste 100 de cadre didactice dornice să aducă o schimbare în comunitatea în care trăiesc.
Suntem o noutate pentru preșcolari, aceștia fiind profund impresionați de faptul că o simpla baterie aruncată la întamplare poluează 10 L de apă / raportată la cantitatea de apă consumată de întregul colectiv pentru o perioada de timp și 1 m2 sol care nu va mai fi prietenos cu legumele cultivate pe acesta. Avem un procent îmbucurător în rândul generațiilor tinere care au răspuns pentru întrebarea „Cum pot scăpa de un deșeu electric?”.
Reporter: Care este cea mai mare realizare EcoArena de până acum?
Simona Ghiga: Numărul mare de solicitari primite din partea unităților de învățămant în ceea ce privește organizarea activităților cu tematică de mediu. Interesul acordat acestei zone mă încurajează să cred în potențialul noilor generații și în puterea acestora de a aduce schimbare.
Creșterea semnificativă de la an la an a ratei de colectare printre populație, ne evidențiază faptul că implicarea echipei în activitățile de informare, conștientizare și educare sunt cheia succesului pentru o comunitate mai responsabilă și cu grijă față de Mediu.
Simona Ghiga: O primă provocare este atitudinea unor solicitanți care consideră serviciul de preluare gratuit de la domiciliu ca un serviciu de delivery sau reproșul că nu primesc nimic în schimbul predării deșeurilor electrice și electronice.
A doua provocare vine din partea instituțiilor administrate de stat care nu sunt actualizate cu legislația de mediu și întocmesc documente conform unor proceduri neactualizate. Dar, nimic din toate acestea nu poate opri procesul nostru de colectare și educare, de aceea suntem noi aici!
Simona Ghiga: Prin intermediul serviciilor externalizate ce au în vedere experți de mediu și avocați îmi actualizez cunoștințele și aplic strategii astfel încât să ne adaptăm cu ușurință la noile schimbari legislative în domeniu.
Simona Ghiga: Aș dori să le transmit oamenilor care citesc că ușa noastră este mereu deschisă pentru implicare în acțiuni de voluntariat, suntem în permanență updatați și veți găsi apeluri pentru implicare în cadrul a diferite proiecte pe website-ul nostru www.ecoarena.ro