Miercuri, 13 ianuarie 2016. Alteța Sala Regală Principesa Maria a României a întâlnit pentru prima oară Patrulele de Reciclare ieșene premiate pe plan local la ediția 2014-2015 a programului național de educație de mediu: Patrula Școlii gimnaziale ”Titu Maiorescu”, coordonată de doamna Marlena Dabija – premiul pentru ”Cea mai mare cantitate de baterii colectată în județul Iași” și Patrula Școlii gimnaziale Glodenii Gândului, coordonatăde doamna Cristina Simion – premiul pentru ”Cea mai activă Patrulă din județ”.

Întâlnirea cu ambele echipe a avut loc marți, 12 ianuarie 2016, la Școala gimnazială ”Titu Maiorescu”.

Principesa Maria i-a felicitat pe elevii și profesorii voluntari, declarând: ”Sunt bucuroasă să fiu aici, cu voi. Sunt mândră de reușitele voastre. Tot ceea ce facem pentru natură facem pentru noi înșine.  Voi faceți față cu succes acestei provocări și, de aceea, am încredere că puteți reuși orice vă propuneți. Perseverența este extrem de importantă, de aceea trebuie să continuați performanțele în Patrula de Reciclare!

ASR Principesa Maria la Patrulele premiate din jud Iasi_ian2016 (7)

Agenții au fost onorați și emoționați de prezența Principesei Maria și au avut surpriza ca la eveniment să participe și domnul Mihai Chirică, primarul municipiului Iași și reprezentanți ai unor parteneri și Suporteri importanți ai patrulei ieșene: Inspectoratul Școlar a fost reprezentat de Inspectorul General Școlar – doamna Camelia Gavrilă și inspectorul pentru proiecte educaționale – doamna Alla Apopei, Comisariatul Iași al Gărzii de Mediu de domnul Comisar Șef Gheorghe Băcusca și SALUBRIS S.A. de doamna dr. Ing. Ana Maria Șchiopu.

Domnul primar Mihai Chirică a spus că “este firesc ca Primăria și Inspectoratul să susțină astfel de proiecte care reprezintă un exemplu pentru comunitate. Ne bucurăm că ni se alătură și celelalte instituții, precum Garda de Mediu, Agenția pentru Protectia Mediului și salubrizorul local.”

De la doamna Camelia Gavrilă, Inspectorul general, tinerii au aflat că “natura nu înseamnă numai poezie, ci atitudine și responsabilitate.

Alteța Sa Regală Principesa Maria a acordat Înaltul Patronaj programului, anul trecut. Cele două echipe ieșene sunt primele Patrule de Reciclare pe care Principesa Maria le vizitează în 2016. Iașiul deschide așadar seria vizitelor în țară ale Alteței Sale Regale, datorită copiilor și dascălilor cu performanțe deosebite în Patrula de Reciclare.

Patrula de Reciclare, programul național de educație de mediu desfășurat de Asociația RoRec, continuă pentru al patrulea an în județul Iași!

ASR Principesa Maria la Patrulele premiate din jud Iasi_ian2016 (6)

Până acum, aproape 100 de grădinițe, școli și licee din județ au devenit centre de educație, informare și colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) pe parcursul edițiilor programului. Județul Iași a fost mereu foarte activ în program – este printre județele cu cele mai multe unități de învățământ înscrise în cadrul fiecărei ediții la care a participat. În ediția actuală sunt înscrise 23 de unități școlare, media la nivel național fiind de 15 per județ.

Copiii, tinerii și dascălii ieșeni și-au convins comunitățile să trimită la reciclare peste 20.000 Kg DEEE, numai în anul 2015.

Și la ediția 2015-2016, tinerii din județul Iași se luptă pentru un premiu național. Dacă ieșenii se mobilizează și scapă de deșeurile electrice își pot ajuta copiii să câștige! Aflați ce unități de învățământ puteți susține, pe site-ul www.patruladereciclare.ro . Deveniți Suporteri ai Patrulei ieșene!

Informații suplimentare

Patrula de Reciclare sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României

Ediția a V-a a programului național a debutat, în luna octombrie 2015, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României.

Înaltul Patronaj este acordat de către membrii Familiei Regale a României unor organizații, instituții sau evenimente cu caracter anual. Conferirea “Înaltului Patronaj” reprezintă o recunoaștere a calității unei organizații, instituții sau a unui proiect și reflectă, totodată, interesul acelui membru al Familiei Regale în domeniul respectiv.

Patrula de Reciclare este singurul program de educație care a obținut Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României.

Alteța Sa Regală Principesa Maria a României                                                                              

Alteța Sa Regală Principesa Maria a României s-a născut în exil, la Copenhaga, în ziua de 13 iulie 1964.

Principesa Maria a locuit și studiat în Elveția, apoi a petrecut cea mai mare parte a vieții în Statele Unite ale Americii. Acolo a făcut studii de puericultură și a lucrat, pentru o vreme, în domeniul îngrijirii copiilor. A lucrat la New York, în relatii publice, în cadrul unor companii private. Apoi, Alteța Sa Regală a locuit în Statul New Mexico și a activat în domeniul consultanței private.

Pe data de 7 mai 2014, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta a conferit, în numele Regelui Mihai I, Ordinul Coroana României în grad de Mare Cruce Principesei Maria.

Principesa Maria s-a mutat la București în ianuarie 2015.

Alteța Sa Regală Principesa Maria reprezintă Familia Regală în diverse ocazii, în București, în comunitățile locale și în străinătate. Principesa Maria sprijină diverse proiecte cu caracter social și de promovare a economiei românești.

Principesa Maria a acordat Înaltul Patronaj Organizației Umanitare Concordia, Programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare, desfășurat de Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec și Expoziției chinologice internaționale de la Alba Iulia.